Olejek rycynowy w codziennej pielęgnacji<span class="wtr-time-wrap after-title">Post ten przeczytasz w ok. <span class="wtr-time-number">6</span> minut(y)</span>

Olejek rycynowy w codziennej pielęgnacjiPost ten przeczytasz w ok. 6 minut(y)

Olejek rycynowy można kupić już za kilka złotych, praktycznie w każdej aptece. Co za tym idzie, raczej nikt nie spodziewałby się, że jest to produkt, który może być stosowany na wiele różnych sposobów i przynosić naprawdę satysfakcjonujące zmiany.

Ogólna charakterystyka olejku rycynowego i jego skład

Olej rycynowy jest produkowany z rośliny o nazwie rącznik pospolity, w związku z czym czasem mówi się na niego także olej rącznikowy. Wyciska się go na zimno, przez co posiada on bardzo gęstą konsystencję. Może mieć jasnożółtą barwę lub być całkowicie bezbarwny.
Kojarzony jest on głównie z właściwościami przeczyszczającymi, jednak okazuje się, że może on również łagodzić bóle głowy i dokuczliwe bóle krzyża. Z powodzeniem wykorzystuje się go również w przemyśle kosmetycznym. Jego właściwości pielęgnacyjne i lecznicze powodują, ze ma on wiele bardzo praktycznych zastosowań.
W jego skład wchodzi jedynie 100% czysty olej rycynowy.

Olejek rycynowy na twarz, jego właściwości, zastosowanie i działanie

Olejek rycynowy posiada bardzo szerokie właściwości o działaniu, zarówno leczniczym, jak też i antybakteryjnym, w związku z czym naprawdę często używa się go do walki z różnego rodzaju problemami i licznymi chorobami skórnymi. Pomoże Ci on w pozbyciu się, takich schorzeń, jak trądzik, liszaj, czy też wszelkiego rodzaju zmiany grzybicze i inne. Niektóre dziewczyny, szczególnie te, które już od dłuższego czasu męczą się z trądzikiem uważają nawet, że olejek rycynowy w pełni wyleczył ich skórę. Do tego celu potrzeba jedynie zmoczyć nim jakiś wacik i kolejno przykładać go do skóry. Warto pozostawić go na twarzy przez nieco dłuższy czas. Pozostałości po jego użyciu należy następnie zmyć przy pomocy letniej wody bądź poczekać aż zostaną zupełnie wchłonięte.
Olejek rycynowy może również znacząco przyspieszyć regenerację uszkodzonego naskórka. Tym samym można go używać w odniesieniu do różnego rodzaju blizn, w tym najczęściej blizn, powstałych w wyniku poparzeń skóry lub po skaleczeniach. Środek ten niejednokrotnie stosuje się także jako pierwszą pomoc przy dezynfekcji różnego rodzaju ran. Posiada on również udowodnione działanie przeciw-starzeniowe.

Działanie olejku rycynowego na zmarszczki

Olejek rycynowy ma właściwość stymulowania do produkcji kolagenu, stąd też wynika to, że może być używany w walce przeciwko zmarszczkom. Produkt ten nie tylko doskonale wypełnia powierzchnię zmarszczek, ale jak się okazuje również naprawdę potrafi skutecznie opóźnić ich powstanie. Jeśli na twojej twarzy nie znajdują się jeszcze jakiekolwiek pierwsze oznaki starzenia, możesz stosować go tylko celem profilaktyki. Należy do tego dodać także to, że mogą go używać osoby praktycznie w każdym wieku nie biorąc pod uwagę tego, jaki mają typ skóry. Produkt ten może stanowić zastępstwo płynu do oczyszczenia twarzy. Jest on w stanie doskonale poradzić sobie z wszelkimi zanieczyszczeniami i bakteriami.

Olejek rycynowy należy każdego dnia wcierać w blizny i wszelkie zmiany, znajdujące się na skórze i ze spokojem wyczekiwać rezultatów jego stosowania. Z całą pewnością się one pojawią, ale zapewne nie będzie to wcześniej niż po upłynięciu kilku tygodni. Jednak, jeśli chcemy się pozbyć dużych, znacznie głębszych blizn należy postępować z nimi nieco inaczej. Wówczas nasączamy olejkiem gazę lub jakikolwiek inny czysty materiał i przykładamy ją do blizny na jedną do dwóch godzin.

Olejek rycynowy i jego zastosowanie na blizny po trądziku

Pozostałości po trądziku w postaci blizn najlepiej jest zacząć leczyć tuż po tym, jak powstały. Gdyż, im starsza jest dana zmiana potrądzikowa, tym trudniej może być nam ją zniwelować.
Co za tym idzie, jeżeli na skórze Twojej twarz pozostały jakieś dziury lub brunatne plamki powinieneś użyć olejku rycynowego.
Znajdujące się w nim kwasy z pewnością pomogą nam w rozjaśnieniu przebarwień i zmniejszeniu powstałych w ten sposób blizn. Jednakże należy naprawdę cierpliwie czekać na efekty tych zabiegów, gdyż jedynie regularne używanie olejku sprawi, że zauważymy rezultaty takiej kuracji.

Olejek rycynowy na rzęsy, włosy i brwi. Jak go stosować, aby przyniosło to widoczne rezultaty?

Olejek rycynowy zapewni także prawdziwą regenerację i pielęgnację Twoich rzęs. Wszystko to jest możliwe w związku z jego wyjątkowymi właściwościami. Można stosować go zamiast odżywki do rzęs. Przy czym trzeba nakładać go przy pomocy szczoteczki rano po przebudzeniu się i wieczorem, przed pójściem spać.
Dodatkowo przed zastosowaniem można go jeszcze wymieszać z witaminą E i olejkiem kokosowym – wtedy uzyskane rezultaty powinny być jeszcze bardziej satysfakcjonujące. Warto podkreślić, że naukowcy podkreślają jego skuteczność także w tej dziedzinie.
Jeśli natomiast cierpisz z powodu zbyt rzadkich i cienkich łuków brwiowych olejek rycynowy również może pomóc Ci w ich zagęszczeniu. Na początek można stosować go 2 razy dziennie na brwi, nakładając go rano i wieczorem – tym sposobem po miesiącu powinna być już zauważalna delikatna poprawa ich wyglądu. Stosując go przez dłuższy okres czasu wkrótce przekonasz się, że włoski będą już znacznie bardziej zagęszczone. Efektem ubocznym może być delikatne przyciemnienie jasnych brwi – nada to większą wyrazistość Twojemu spojrzeniu. Niektórzy są wręcz zachwyceni rezultatami takiej kuracji.

Olejek rycynowy – kto może, a kto nie powinien go stosować ?

Olejku rycynowego nie powinno się stosować:
– jeśli występuje u nas uczulenie na składnik preparatu;
– u dzieci, które  nie skończyły jeszcze 7. roku życia;
– jeśli jesteś w okresie ciąży lub karmisz piersią.

Olejek rycynowy na zaparcia

Olejek rycynowy może być stosowany także w sposób doustny na zaparcia, ale należy uważać, ponieważ poza przeczyszczaniem mogą pojawić się różnego rodzaju skutki niepożądane, takie jak: nudności i wymioty, bóle brzucha, kolki, utrata apetytu, a także biegunka. Trzeba go jednak stosować, zachowując umiar. Nie można używać go, jeśli występują u nas stany zapalne układu pokarmowego, idiopatyczne bóle brzucha, choroby dróg żółciowych, czy jakiekolwiek inne schorzenia układu pokarmowego. Maksymalnie można przyjąć jednorazowo dwie łyżki oleju rycynowego na przeczyszczanie. Natomiast efekt przeczyszczenia zazwyczaj pojawia się po mniej więcej 6 godzinach od jego przyjęcia.

Olejek rycynowy na paznokcie

Olejek rycynowy stosuje się również jako środek, który ma działanie kojące i regenerujące na skórę naszych dłoni. Równocześnie bardzo mocno wzmacnia on płytki naszych paznokci. Najłatwiejszy sposób na jak najszybszą regenerację dłoni i paznokci stanowi podgrzanie niewielkiej ilości olejku i posmarowanie nim rąk.

Udostępnij:

Cocosanka - Dominika Godziek

Jedno słowo opisujące moją osobę? Kosmetoholiczka! ;-)Uwielbiam testować nowe kosmetyki. Przygotowanie dla Was postów z recenzjami i poradami daje mi wiele przyjemności.

Ten post ma jeden komentarz

  1. Avatar

    Świetny wpis. Ja znałam zastosowanie olejku rycynowego jedynie na rzęsy, ale widzę, że sprawdzi się on również w innych dolegliwościach 🙂 Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Close Menu
×

Koszyk