Jak prawidłowo dobierać oleje do poszczególnych rodzajów cery?<span class="wtr-time-wrap after-title">Post ten przeczytasz w ok. <span class="wtr-time-number">4</span> minut(y)</span>

Jak prawidłowo dobierać oleje do poszczególnych rodzajów cery?Post ten przeczytasz w ok. 4 minut(y)

Oleje pochodzenia roślinnego są coraz częściej wybierane do pielęgnacji skóry. Jednak nie każdy olej nadaje się do każdego typu cery. Tymczasem niektóre osoby nie kierują się potrzebami swojej skóry, a reklamą i popełniają w ten sposób podstawowy błąd. Jak zatem wybrać odpowiedni olej do swojej cery? Oleje to ciekłe tłuszcze otrzymywane z różnych części roślin oleistych – nasion, owoców, pestek czy kiełków. Stanowią one bardzo bogate źródło kwasów tłuszczowych. Tym samym posiadają także właściwości kosmetyczne. Sporo w tym przypadku zależy od zawartości procentowej poszczególnych kwasów tłuszczowych, które mają różne właściwości – ochronne, zmiękczające, natłuszczające czy wygładzające. Oleje do cery suchej to produkty nieschnące bogate w kwasy omega-8, które pozostawiają na skórze film ochronny. Są to m.in. rzepak, aronia, dynia, orzechy laskowe czy kiełki pszenicy. Oleje do cery tłustej i trądzikowej muszą być szybkowchłanialne. Są to oleje bogate w kwasy linolowy i linolenowy o niewielkiej zawartości kwasu oleinowego – dzika róża, len, pietruszka czy słonecznik. Oleje do cery dojrzałej powinny być bogate w kwas gamma-linolenowy i przeciwutleniacze. Takie są oleje z ogórecznika, żurawiny, śliwki czy czarnego bzu. Oleje do cery naczynkowej muszą w swoim składzie posiadać flawonoidy i kumarynę. Sprawdzają się w tym przypadku te same oleje, co przy cerze trądzikowej – czarny bez, marchew czy rokitnik. Oleje do cery normalnej nie muszą z kolei spełniać żadnych szczególnych wymagań. Tutaj pozwolić sobie można naprawdę na wiele.

Jakie oleje wybierać?

Oleje do cery muszą mieć przede wszystkim odpowiednią zawartość kwasów tłuszczowych. Najbardziej cenione są te zawierające sporo kwasu linolowego LA, alfa-linolenowego ALA i gamma-linolenowego GLA. Są to bowiem niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT. Ich synteza nie zachodzi w organizmie człowieka. Należy je więc dostarczać z zewnątrz razem z pokarmem czy poprzez aplikację na skórę. Jednocześnie są to kwasy najmniej komedogenne, a więc ograniczają rozwój zaskórników. Kwas linolowy wchodzi naturalnie w skład sebum i zapewnia właściwą płynność łoju. Dlatego nie dochodzi do zapychania gruczołów łojowych i powstawania zmian trądzikowych. Oleje do cery tłustej powinny więc posiadać kwas linolowy. Poza tym NNKT przywracają skórze równowagę kwasowo-zasadową i ograniczają przeznaskórkową utratę wody. Bez odpowiedniej ich ilości skóra staje się sucha i mało elastyczna. Szybciej tworzą się na niej zmarszczki.

Jak prawidłowo aplikować oleje?

Oleje stosuje się oprócz nawilżania, a nie zamiast. Stosuje się je raczej w niewielkich ilościach. 1-2 krople na skórę twarzy to wystarczająca ilość. Wystarczy lekko wmasować je w wilgotną skórę, umytą wcześniej tonikiem czy samą wodą. Czasem do oleju można dodać nawilżacz np. w postaci kwasu hialuronowego. Oleje do cery z powodzeniem łączyć można z maseczkami czy glinkami.

Rodzaje olei

Oleje podzielić można z uwagi na zawartość wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Na tej podstawie wyróżnia się oleje nieschnące (zawierają do 20% kwasów), półschnące (zawartość kwasów na poziomie 20-50%) oraz oleje schnące (powyżej 50% kwasów). Oleje schnące to oleje do cery mieszanej, tłustej i trądzikowej. Szybko się wchłaniają, bo posiadają lekką konsystencję. Ponadto nie zostawiają na skórze tłustej warstwy. Stosować je można z powodzeniem pod makijaż.Są to np. olej lniany, olej jojoba czy olej konopny. Oleje nieschnące przeznaczone są do cery suchej i dojrzałej. Wchłaniają się wolniej, a więc dają uczucie mocnego nawilżenia. Z drugiej strony mogą zapychać zaskórniki, a więc nie są polecane osobom z problemami skórnymi. Do tej grupy zaliczyć można olej arganowy, olej z dzikiej róży czy olej kokosowy. Oleje półschnące to oleje przeznaczone do cery normalnej – olej z migdałów czy olej z pestek moreli.

Dobroczynne działanie olei

Oleje cieszą się coraz większą popularnością w kosmetyce i nic w tym dziwnego. Przede wszystkim wnikają głęboko w skórę, powodując uczucie nawilżenie i dogłębną regenerację. Należy jednak pamiętać o ich regularnym stosowaniu.

Udostępnij:

Cocosanka - Dominika Godziek

Jedno słowo opisujące moją osobę? Kosmetoholiczka! ;-)Uwielbiam testować nowe kosmetyki. Przygotowanie dla Was postów z recenzjami i poradami daje mi wiele przyjemności.

Ten post ma jeden komentarz

  1. Avatar

    Zgadza się – oleje a w szczególności ekologiczne stają się co raz popularniejsze.

Dodaj komentarz

Close Menu
×

Koszyk